Wyjątkowy tort lodowy z malinami – jak go zrobić?
Wyjątkowy tort lodowy z malinami – jak go zrobić?
Nie zawsze ma się ochotę na tort wykonany z biszkoptów. Szczególnie jeśli przyjęcie, na którym takie danie jest wymagane, odbywa się latem. Wówczas biszkopt i ciężkie kremy nie smakują odpowiednio, a do tego wymagają czasu, który latem trudno poświęcić na stanie w kuchni. Żeby ograniczyć pracę do minimum, a jednocześnie stworzyć deser idealny na upał, warto sięgnąć po przepis na tort lodowy. Oto on.
Niezbędne składniki
Przed rozpoczęciem przygotowania tortu lodowego konieczne jest zgromadzenie odpowiednich składników spożywczych. Do wykonania deseru potrzebne są:
* 1 pudełko lodów waniliowych,
* 1 opakowanie malin,
* 3 opakowania cukru waniliowego,
* 500 ml śmietany kremówki,
* 2 podkłady bezowe, średnie,
* wiórki kokosowe lub czekoladowe (do dekoracji).
Lodów można przygotować 1 – 2 litry, najlepiej więcej, jeżeli zostanie będzie można je zjeść luzem albo wykorzystać w późniejszym terminie. Zamiast malin możliwe jest użycie również innych owoców, w zależności od tego, na jakie dodatki panuje akurat sezon lub na co ma się ochotę.Etap pierwszy
Śmietanę kremówkę schłodzić. Najlepiej na 10 – 15 minut przed rozpoczęciem ubijania włożyć do lodówki również miskę, co spowoduje łatwiejsze ubijanie się śmietany. Kremówkę ubić na sztywną masę, a pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i zmiksować jeszcze raz, aż do połączenia się składników.
Etap drugi
Spód bezowy położyć na płaskim talerzu. Posmarować go bitą śmietaną. Na śmietanie ułożyć kawałki lodów w dowolnej ilości. Lepiej nie dawać przesadnie dużo lodów, ponieważ może doprowadzić to do zniszczenia deseru.
Etap trzeci
Na lody nałożyć jeszcze jedną warstwę bitej śmietany, po czym nakryć ją drugim spodem. Następnie boki oraz wierzch tortu obłożyć pozostałą bitą śmietaną tak, żeby zakryła całkowicie bezy oraz lody.
Etap czwarty
Na wierzchu tortu ułożyć maliny. Całość posypać wiórkami czekoladowymi albo kokosowymi, po czym włożyć tort na 2,5 godziny do zamrażalnika. Wyjąć go na 30 minut przed planowanym podaniem, żeby łatwiej było kroić.