Advertising
Zakumaj.pl

Ciekawy sposób na chipsy zapiekane z serem

Opiekun artykułu: charmonia
Wymagany czas: 40 min.
Ciekawy sposób na chipsy zapiekane z serem

Ciekawy sposób na chipsy zapiekane z serem

Chipsy są znane przede wszystkim jako przekąska do chrupania, szeroko lubiana, która jest nieodłącznym elementem każdego mniejszego lub większego spotkania towarzyskiego. Zawdzięczają to zarówno przystępnej formie, jak również mnogości smaków. W takiej sytuacji zrobienie samodzielnie chipsów zapiekanych z serem będzie dobrym pomysłem na urozmaicenie spotkania z przyjaciółmi.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie chipsów trzeba zacząć od przygotowania kilku składników spożywczych, wśród których niezbędne są:

    * ziemniaki,

    * ser żółty,

    * oliwa z oliwek.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Na początek umyć wszystkie ziemniaki, ale nie obierać ich ze skórki, nie jest to konieczne. Sięgnąć po ostry nóż i zacząć krojenie, poprzez odcięcie boków ziemniaków tak, aby uzyskać kwadrat, łatwy do późniejszego cięcia. Z tak nietypowego kształtu należy przygotować chipsy poprzez pokrojenie ich na plasterki o grubości 1 – 2 mm. Nożem jest to trudne do zrobienia, choć wykonalne, jednak jeśli ma się mandolinę do cięcia, warto ją wykorzystać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ziemniaki pokrojone w plasterki są bardzo wilgotne od soku, więc należy przemyć je w zimnej wodzie i delikatnie osuszyć przy pomocy ściereczki lnianej albo papierowego ręcznika. Jeżeli plasterki są dobrze przygotowane, przesuszone oraz umyte, wówczas powinny układać się ziemniaczaną talię na ręce – jeden obok drugiego.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ser żółty w kostce pokroić na cienkie plasterki o takiej samej wielkości jak ziemniaki. Po przygotowaniu składników przygotować także naczynie żaroodporne o dowolnym kształcie. Posmarować je oliwą z oliwek, a następnie poukładać w nim ziemniaki oraz ser, na przemian jedno za drugim, aż do wykorzystania składników. Jeśli nie wypełniają całego naczynia, można je z obu końców zabezpieczyć połówkami ziemniaków.Wsunąć naczynie do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i zapiekać aż do momentu roztopienia się sera i zarumienienia się ziemniaków. Podawać, gdy danie jest jeszcze ciepłe.

Popularne tagi
  • paluchy serowe
  • drożdże
  • nadzienie do tarty
  • mięso z kurczaka
  • wielkanoc
  • seler
  • wykałaczki
  • puree ziemniaczane
  • impreza
  • jajka w sosie sojowym
  • ogórek
  • nasturcja
  • boczek
  • przepis na spanakopitę
  • płatki owsiane
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising