Przepis na pyszne pączki afrykańskie
Przepis na pyszne pączki afrykańskie
Tłusty Czwartek coraz bliżej, a to znak, że czas pomyśleć o pączkach na ten dzień. Oczywiście można tradycyjnie zajadać się smakołykami z różaną konfiturą, jednak zamiast tradycji, dobrze jest spróbować czegoś nowego. Nowym mogą być afrykańskie pączki, bardzo egzotyczne oraz bardzo smaczne.
Niezbędne składniki spożywcze
Wykonanie pączków afrykańskich nie będzie skomplikowane, jeśli na początku przygotuje się wszystkie składniki. Są to:
* 4 szklanki mąki,
* 2 szklanki wody,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1/4 szklanki mleka,
* 1 jajko,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 2 łyżeczki masła,
* 1/4 łyżeczki cynamonu, kardamonu, imbiru,
* sól,
* olej.Krok pierwszy
Do większej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy, które zdecydują o aromacie pączków. W mniejszej misce umieścić wodę, masło, mleko i jajko, wymieszać, żeby jajko straciło swoją pierwotną konsystencję.
Krok drugi
Stopniowo dodawać wodę z dodatkami do mąki i rozpocząć ugniatanie ciasta. Wyrabiać ciasto na pączki przez 15 – 20 minut. Po wyrobieniu odstawić miskę w suche, ciepłe miejsce na 5 – 10 minut. Ze względu na użycie proszku do pieczenia, a nie drożdży, nie jest potrzebne długotrwałe odstawienie ciasta do wyrośnięcia.
Krok trzeci
Z gotowego ciasta rwać wrzecionowate kawałki. Na patelni rozgrzać 2 – 3 szklanki oleju i wrzucać na nie ciasto. Pączki powinny lekko urosnąć podczas pieczenia oraz mocno zarumienić się z obu stron. Oleju powinno być na tyle dużo, aby pączki pływały swobodnie.Po usmażeniu odkładać je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.Przed podaniem posypać albo obtoczyć deser w cukrze pudrze. Smacznego!