Przepis na domowe masło orzechowe
Przepis na domowe masło orzechowe
Tradycyjne masło orzechowe wyrabiane jest z orzeszków ziemnych i od lat służy amerykańskim gospodyniom jako dodatek do kanapek i wypieków. W Polsce również coraz częściej sięgamy po ten wyrób, gdyż jest on smaczny i zawiera dużą ilość zdrowych tłuszczów roślinnych. Niestety, najczęściej masła orzechowe, które proponowane nam są przez markety, oprócz orzechów zawierają w składzie wiele niepotrzebnych składników, jak chociażby sól, cukier oraz utwardzacze. Dlatego też najlepiej przygotować tę fantastyczną przekąskę w domowym zaciszu i mieć pewność co do jej składu. Poniżej znajdziesz banalnie prosty przepis. Powodzenia!
Prażenie
Niesolone orzeszki ziemne wrzuć na suchą patelnię i praż je aż do chwili delikatnego zarumienienia. Orzeszki powinny być prażone bez tłuszczu. Możesz również zamiast patelni użyć piekarnika i wyłożyć orzeszki na blachę. Pieczemy je przez około 5 – 7 minut w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas lekko mieszając. Następnie, w obu przypadkach, należy pozostawić orzeszki do wystygnięcia.
Blenderowanie
Prażone orzeszki po ostygnięciu przełóż do blendera (albo robota kuchennego) i rozpocznij miksowanie. Nie bez powodu produkt ten nazywany jest masłem – należy miksować około 15 – 20 minut, aż uzyskania maślanej, zwartej konsystencji. Jeśli chcesz, możesz w tym momencie dodać cukier i sól do smaku.
Podawanie
Gotowe masło orzechowe przekładamy do szklanego słoika albo pojemnika i wstawiamy do lodówki. Najlepiej odczekaj kilka godzin i dopiero wtedy go spróbuj. Tak przygotowane masło musisz przechowywać w lodówce (jego termin ważności wynosi około miesiąc od dnia przygotowania). Masło orzechowe idealnie pasować będzie do kanapek, wypieku ciastek i ciast. Smacznego!