Sposób przygotowania smacznego chleba kokosowego
Sposób przygotowania smacznego chleba kokosowego
Chleb można otrzymać z różnorodnych składników. Nie jest koniecznością pieczenie, kupowanie, jedzenie chleba, w którym czuć głównie pszenicę. Wręcz przeciwnie, obecnie cenione jest pieczywo smakowe, będące idealnym dodatkiem do śniadania, drugiego śniadania oraz na kolację. Jednym z ciekawszych wypieków, jakie można przygotować samodzielnie, jest chleb kokosowy – oryginalny, bardzo nietypowy i jednocześnie bardzo smaczny.
Potrzebne składniki spożywcze
Przed rozpoczęciem przyrządzania chleba o egzotycznym smaku konieczne jest zgromadzenie następujących produktów:
* 3/4 szklanki mąki kokosowej,
* 1/2 szklanki masła roztopionego,
* 6 jaj,
* 2 łyżki miodu,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1/2 łyżeczki soli,
* wiórki kokosowe.
Krok pierwszy
Do szerokiej miski wbić wszystkie jajka. Masło, wcześniej stałe, roztopić i przestudzić, po czym wlać do jaj. Następnie wsypać sól, dodać miód. Wszystko razem bardzo dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą masę. Gdy będzie gotowa, odstawić na bok.
Krok drugi
W drugiej misce połączyć ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia. Można przesiać mąkę przez sitko, chociaż nie jest to konieczne. Po połączeniu obu elementów stopniowo dodawać je do masy jajecznej, cały czas miksując na średnich obrotach, aż wszystko dokładnie się połączy. W gotowej masie nie powinno być żadnych grudek.
Krok trzeci
Podłużną formę do pieczenia, tzw. keksówkę, wyłożyć papierem do pieczenia. Zamiast papieru można również wysmarować ją margaryną i posypać bułką tartą. Przelać masę do formy i wsunąć ją do piekarnika rozgrzanego do 175 – 180 stopni Celsjusza. Piec przez 40 minut. Na 10 minut przed końcem można posypać ciasto obficie wiórkami kokosowymi, które pod wpływem ciepła lekko się przyrumienią i będą ozdobą oraz podkreśleniem smaku chleba. Trzeba jedynie pilnować, aby nie doszło do przypalenia się wiórków. Gotowy chleb wystudzić, a następnie kroić i zjadać z dodatkami – masłem, dżemem, miodem.