Łatwy sposób przygotowania musu jogurtowego z truskawkami
Łatwy sposób przygotowania musu jogurtowego z truskawkami
Smaczny mus jogurtowy to ciekawy i oryginalny sposób na deser. Jeżeli masz dosyć ciastek, ciasteczek albo cukierków i pragniesz czegoś delikatniejszego, sprawdź podany w poniższym artykule przepis. Mus na bazie jogurtu jest nie tylko łatwy do wykonania, lecz przede wszystkim delikatny, kremowy i nadający się świetnie na przekąskę dla osób dbających o sylwetkę.
Niezbędne składniki spożywcze
Mus jest stosunkowo prostym deserem, jednak wymaga przygotowania podstawowych składników o dobrej jakości, która sprawi, że całe danie będzie smakowało znacznie lepiej. Potrzebne są:
* 250 g jogurtu naturalnego,
* 100 ml śmietany 30%,
* 2 łyżki cukru pudru,
* 1 łyżeczka żelatyny,
* 1/4 szklanki wody,
* truskawki świeże.
Pierwszy krok
Wodę zagotować i rozpuścić w niej żelatynę. Wymieszać dokładnie, po czym odstawić na bok, żeby nieco ostudziła się oraz spęczniała. Truskawki mrożone rozmrozić, żeby nie znajdował się w nich już lód. Wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę.
Drugi krok
Do papki truskawkowej dodać cukier puder oraz jogurt naturalny, po czym zacząć wlewać żelatynę. Już nie gorącą, jednak wciąż ciepłą. Wymieszać wszystko razem. Spróbować, czy jest dostatecznie słodka, a w razie konieczności dosłodzić cukrem pudrem. Mus truskawkowy przelać do pucharków i wszystkie je wstawić do lodówki na 2 godziny, żeby masa odpowiednio stężała.
Trzeci krok
W czasie gdy deser będzie się chłodził, przygotować bitą śmietanę. Śmietanę kremówkę przelać do miski i zacząć ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder, jeszcze przez chwilę ubijając. Gotową śmietaną ozdobić każdy pucharek z musem, a na sam wierzch położyć całe albo pokrojone na plasterki świeże truskawki. Deser będzie wyśmienity, zwłaszcza w czasie wiosennych i letnich popołudni.