Jak zrobić zaskakującą tartę z arbuza?
Jak zrobić zaskakującą tartę z arbuza?
Arbuz świetnie orzeźwia, dlatego jedzenie go latem sprawia tyle przyjemności. Jeżeli bardzo lubisz ten owoc, możesz pokusić się o zrobienie z niego niezwykłego deseru, mianowicie tarty. Zaskoczony? Nic dziwnego. Tarta z arbuza nie jest szeroko znana, lecz może być doskonałym pomysłem na podwieczorek, którego nie da się zapomnieć.
Zamiast jagód można użyć borówek amerykańskich.
Jakie składniki są potrzebne?
Aby tarta arbuzowa udała się zgodnie z oczekiwaniami, niezbędne jest zebranie dobrych składników, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:
* 350 g serka homogenizowanego waniliowego,
* 1 arbuz,
* 1/2 szklanka jagód,
* 1/2 szklanki truskawek,
* 1 szklanka płatków migdałowych.
Krok pierwszy
Migdały zarumienić na dobrze rozgrzanej patelni. Powinny być ładnie zbrązowiałe, a nie przypalone, dlatego niezbędne jest ich doglądanie oraz mieszanie. Odstawić je na bok do wystudzenia. Pokroić arbuza w taki sposób, aby uzyskać zgrabne ćwiartki, które pozwolą stworzyć arbuzowe koło.
Krok drugi
Jogurt przelać do miseczki, żeby wygodniej się go używało. Następnie sięgać po każdą ćwiartkę i moczyć jej szeroką końcówkę najpierw w jogurcie, a potem w migdałach. Odkładać ponownie na talerz. Gotowe koło arbuzowe powinno mieć cały brzeg pokryty migdałami. Po wykonaniu tego posmarować resztką jogurtu cały wierzch.
Krok trzeci
Na wierzchu tarty ułożyć jagody oraz truskawki. Truskawki przed układaniem umyć i pokroić na plasterki. Można bezładnie posypać owocami cały wierzch albo stworzyć ciekawą kombinację, wedle uznania. Po nałożeniu ostatniego owocu włożyć całość do lodówki na 30 minut, żeby składniki związały się ze sobą delikatnie. Gdy wymagany czas minie – podawać.
Tarta z arbuza to doskonały sposób na szybki oraz orzeźwiający deser, który sprawdzi się w czasie upalnego lata, kiedy na ciężkie ciasta i stanie w kuchni nie ma się nadmiernej ochoty.