Sposób wykonania masła brzoskwiniowego
Sposób wykonania masła brzoskwiniowego
Brzoskwinie nie od dziś kojarzą się z latem, egzotyką, przyjemnością. Warto włączyć je w codzienne śniadania, jednak nie w postaci kawałków owocowych, które można zjeść jako niewielki deser pełen witamin. Dobrym pomysłem jest przygotowanie masła brzoskwiniowego, które w połączeniu ze zwykłym masłem oraz świeżym pieczywem da doskonały efekt i równie doskonałe śniadanie.
Jakie składniki są potrzebne?
Żeby przyrządzić doskonałe masło z brzoskwinie, potrzebne będą świeże, dobre składniki spożywcze, wśród których najważniejsze są:
* 1/4 szklanki cukru pudru,
* 3 szklanki brzoskwiń,
* 2 łyżki soku z cytryny.
Niezbędny jest również słoiczek do przechowywania gotowego już przysmaku.
Krok pierwszy
Brzoskwinie powinny być dokładnie obrane ze skórki. Po wykonaniu tego podzielić je na połówki, usunąć pestki i posiekać na mniejsze kawałki, odmierzając odpowiednią ilość do przyszłego masła. Gotowe kawałki wrzucić do czystego blendera i na wysokich obrotach zmiksować na gładkie piure bez grudek oraz większych kawałków owoców.
Krok drugi
Aromatyczne piure przelać do rondelka i postawić na niewielkim płomieniu pieca. Dodać cukier oraz sok z cytryny, najlepiej świeżo wyciśnięty. Wymieszać dokładnie, cały czas gotując specyfik na niewielkim ogniu. Masa powinna zacząć gęstnieć, a całkowity czas gęstnienia to 35 – 40 minut. Nie wolno zapominać o mieszaniu od czasu do czasu,
Krok trzeci
Po zgęstnieniu masy można wyłączyć płomień pod garnkiem, pozostawiając masło do całkowitego ostudzenia. Kiedy będzie już miało temperaturę pokojową, przełożyć je do słoika lub słoików. Przechowywać w lodówce, używając codziennie na kanapki, do smarowania pieczywa różnego rodzaju albo jako dodatek do omletów, z którymi będzie smakować wyśmienicie.Do masła można dodać odrobinę bazylii albo 1/2 łyżeczki cynamonu, żeby pogłębić smak i sprawić, że masło będzie dopasowane smakiem do naszego gustu.