Zaskakująca sałatka z arbuzem i fetą – jak ją przygotować?
Zaskakująca sałatka z arbuzem i fetą – jak ją przygotować?
Sałatki mogą być bardzo orzeźwiające, jeśli tylko skomponuje się je z lekkich składników. Stają się wtedy zarówno dobrą przekąską wieczorną, jak i świetnym podwieczorkiem dla wszystkich, którzy dbają o sylwetkę. Korzystając z tego, że arbuzy nadal są w korzystnych cenach oraz są bardzo soczyste, warto uraczyć się sałatką arbuzową z dodatkami.
Jakie składniki są niezbędne?
Podstawą pysznej sałatki, nadającej się doskonale na upalne dni, są przede wszystkim bardzo świeże składniki, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:
* arbuz bez pestek,
* feta,
* 2 łyżki miodu płynnego,
* 2 łyżki świeżej mięty,
* 4 łyżki soku z cytryny,
* pieprz mielony.
Pierwszy krok
Arbuzowy miąższ pokroić w kosteczki, najlepiej żeby były mniej więcej tej samej wielkości i grubości, co sprawi, że sałatka będzie się ładniej prezentowała. Jeżeli przypadkiem w miąższu znajdzie się pestka, pozbyć się jej delikatnie, np. końcówką noża.
Drugi krok
Ser feta wyjąć z opakowania i również pokroić w kosteczki, nawet drobniejsze niż arbuz. Sera powinno być mniej niż arbuzowego miąższu, więc nie trzeba skrajać całej zawartości opakowania. Oba składniki wrzucić do szerokiej, ozdobnej miski i lekko przemieszać ze sobą, uważając, żeby ser nie stał się papką.Możliwe jest użycie zamiast sera kawałków mozzarelli, jednak smak będzie wówczas nieco odmienny od oryginału.
Trzeci krok
Arbuza oraz fetę polać miodem płynnym, sokiem z cytryny – najlepiej świeżo wyciśniętym – oraz posypać posiekaną miętą. Mięta również powinna być świeża, żeby dodać potrawie odpowiednie walory smakowe i aromatyczne. Wymieszać całość delikatnie, a następnie albo od razu zjadać, albo przez 15 minut chłodzić w lodówce, żeby poprawić smak. Zmrożona wersja sałatki nadaje się przede wszystkim na upalne dni jako wspaniała ochłoda.