Zaskakująca sałatka z brokułami i rodzynkami
Zaskakująca sałatka z brokułami i rodzynkami
Brokuły są bardzo dobrym składnikiem nie tylko obiadów, ale również sałatek. Można je wykonywać na różne sposoby – na ostro, na słodko, łagodnie. Wystarczy jedynie skorzystać z podanego poniżej przepisu.
Potrzebne składniki
Podstawą wykonania dobrej sałatki są dobre i świeże składniki, które zapewnią jej odpowiedni smak. Wśród nich znajduje się:
* 40 dag brokułów,
* 15 dag szynki wędzonej,
* 10 dag pestek dyni,
* 10 dag rodzynek,
* 1 cebula czerwona,
* 1 łyżka majonezu,
* 2 łyżki jogurtu naturalnego,
* pieprz,
* sól.
Warto przygotować również ładną, wiosenną miskę, żeby podać w niej sałatkę. Dzięki temu będzie się ją przyjemnie jadło.Krok pierwszy
Brokuł należy umyć. Najlepiej wymoczyć go 2 – 3 minuty w wodzie z dodatkiem octu, wtedy ewentualne robaczki, kryjące się w zakamarkach różyczek, wyjdą na zewnątrz. Po wymoczeniu brokułów gotować je w osolonej wodzie przez 5 – 10 minut. Ostudzić.
Krok drugi
Na patelni uprażyć pestki dyni. Można dodać odrobinę oleju, po czym dołączyć do brokułów w osobnej misce.Szynkę pokroić na kawałki lub na niewielkie paski i wrzucić na patelnię, podgrzewając wędlinę, aż stanie się lekko przyrumieniona. Najlepiej przypiekać ją na niewielkim ogniu, żeby nie doszło do spalenia się składnika. Następnie odsączyć delikatnie z tłuszczu i również wrzucić do miski.
Krok trzeci
Rodzynki wsypać do miski, zalać ciepłą wodą i moczyć przez 20 minut. W tym czasie obrać cebulę z łupinek i pokroić niewielkie kawałki. Dodać do brokułów.
Namoczone rodzynki odsączyć dokładnie, a następnie wrzucić do miski z pozostałymi składnikami.
Krok czwarty
Majonez i jogurt naturalny połączyć ze sobą, dodać sól i pieprz. Dobrze wymieszać, po czym polać wszystkie składniki. Wymieszać i podawać zaraz po przygotowaniu z chlebem lub kawałkami bagietki.