Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić zupę cebulową z pomidorami i czosnkiem?

Opiekun artykułu: justynkaab
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Jak zrobić zupę cebulową z pomidorami i czosnkiem?

Jak zrobić zupę cebulową z pomidorami i czosnkiem?

Zupy to idealne rozwiązanie na chłodne zimowe dni. Rozgrzewają zziębnięty organizm, dodają energii, a przygotowane na bazie cennych warzyw dostarczają ważnych składników odżywczych i witamin. Cebulowa z pomidorami uodporni Cię przed przeziębieniem dzięki swym leczniczym właściwościom. Korzyści zdrowotne ze spożywania pomidorów skłaniają do tego, aby dodać je do cebulowej zupy, gdzie w połączeniu z nią tworzą zdrowotny i pożywny posiłek. W przypadku tego przepisu pomidory dodaje się w formie przecieru, który możesz zrobić sama.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

4 cebule

3 ząbki czosnku

3 łyżki masła

2 łyżki mąki

2 łyżki octu

1 litr bulionu

1,2 szklanki przecieru pomidorowego

4 tosty

20 dag sera żółtego

cukier, tymianek, listek laurowy, pieprz, sól

4 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 łyżki octu 1 litr bulionu 1,2 szklanki przecieru pomidorowego 4 tosty 20 dag sera żółtego cukier, tymianek, listek laurowy, pieprz, sól
  • Przygotowanie cebuli, czosnku i przecieru pomidorowego

    Przygotowanie cebuli, czosnku i przecieru pomidorowego

    Cebule i 2 ząbki czosnku drobno posiekaj. Na rozgrzanym maśle zeszklij warzywa. Dopraw je odrobiną cukru i tymianku. Pomidory umyj, pokrój na mniejsze kawałki i duś w garnku aż do momentu, gdy zaczną się rozpadać. Przetrzyj pomidory przez sito, oddzielając pestki i skórę. Jeszcze raz je zagotuj i przecier masz gotowy. Jeżeli zrobisz go z większej ilości pomidorów, możesz przelać do wyparzonych słoików i poddać pasteryzacji.

  • Duszenie

    Do cebuli i czosnku dodaj mąkę i zasmaż warzywa. Dodaj ocet i duś przez 3 minuty.

  • Gotowanie

    Następnie wlej gorący bulion. Przypraw zupę listkiem laurowym i solą. Zagotuj. Do zupy dodaj przecier pomidorowy. Pozostaw zupę na 30 minut na małym ogniu.

  • Sposób podawania

    Sposób podawania

    Zupa cebulowa z pomidorami świetnie smakuje, jeżeli podaje się ją z chrupiącymi tostami. Tosty możesz przygotować według swojego uznania (w tosterze, na patelni, w piekarniku). Ważne, by były złociste i chrupkie. Przed podaniem posmaruj je roztartym czosnkiem i posyp startym żółtym serem. Włóż jeszcze na chwilę do piekarnika, aby ser się rozpuścił.

Popularne tagi
  • pomidory z puszki
  • mięta
  • barszcz ukraiński
  • zupa grzybowa
  • przepis na zupę krem
  • danie obiadowe
  • zupa brokułowa z winem
  • miąższ z dyni
  • chłodnik z ogórka i awokado
  • serek topiony
  • rozgrzewająca zupa
  • ziele angielskie
  • jadłospis
  • zakwas na żurek
  • zupa z migdałów
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising