Jak zrobić makaron w kolorze czerwonym?
Jak zrobić makaron w kolorze czerwonym?
Czasami lubimy w kuchni poeksperymentować i pofantazjować. Chcemy, aby nasze potrawy wyglądały nietuzinkowo i zaskoczyły domowników, krewnych czy zaproszonych gości. Rzecz jasna, jest to proste zadanie, jeśli znamy tajniki popularnej ostatnio kuchni molekularnej. Możemy jednak uzyskać spektakularny efekt bez ciekłego azotu i maszyny do sous vide, czyli gotowania próżniowego. Wystarczą nam… dwa polskie buraczki. Poniższy przepis pokaże wam, jak zwykły makaron przemienić w makaron czerwony, który pięknie będzie prezentował się z białym czy też zielony sosem.
Przygotowanie buraków
Przygotowanie czerwonego makaronu zacznij od przygotowania buraków. Dwa buraki owiń w folię i wstaw je do nagrzanego (220 stopni) piekarnika. W zależności od wielkości i twardości buraków piecz je 30 – 45 minut aż do miękkości. Potem poczekaj, aż wystygną, i obierz je.Obrane i przestudzone buraki należy teraz rozdrobnić blenderem na miazgę. Możesz wrzucić je całe do robota kuchennego lub wcześniej pokroić i wrzucić do mniejszego blendera. Podczas rozdrabniania dodaj oliwę, sól, dwa całe jajka i jedno żółtko. Mieszaj tak długo, aż osiągniesz jednolitą masę.
Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiej do dużej miski, a następnie przełóż do niej masę buraczano-jajeczną. Mikserem wymieszaj te dwa składniki.
Dalej ciasto ugniataj już ręcznie, aby być pewną, że uzyskasz ciasto o dobrej konsystencji na makaron. Kiedy będzie już gładkie, odstaw je na godzinę.
Makaron
Po tym czasie rozwałkuj makaron i wykrój z niego takie kształty, jakie chcesz: paski, romby, kulki. Wrzuć go na posolony wrzątek i gotuj przez dwie – trzy minuty.Możesz go podawać posypany tylko natką pietruszki albo polany sosem o kontrastowym kolorze – wtedy makaron będzie prezentował się najlepiej. Smacznego!