Przepis na zupę cebulową z białym winem
Przepis na zupę cebulową z białym winem
Zupa cebulowa niezbyt często gości na naszych polskich stołach. Znacznie częściej decydujemy się ją zjeść w restauracjach czy barach, gdzie czasami podaje się ją w małym, okrągłym chlebie niczym nasz żurek. Zupa z cebuli powinna kojarzyć nam się szczególnie tylko z jednym regionem Europy, a mianowicie z Francją, gdyż jest to potrawa charakterystyczna właśnie dla tego kraju. Można ją wyczarować z kilku wszystkim znanych składników, a zwykłą cebulę wynieść tym samym do rangi wykwintnego warzywa. Jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywałaś tej zupy, to konieczne spróbuj teraz, gdyż przepis na nią jest naprawdę prosty, a taki gorący wywar poprawi krążenie w jesienne popołudnie.
Przygotowanie cebuli
W pierwszym kroku musimy, rzecz jasna, przygotować bohaterkę naszej potrawy, czyli cebulę. Obierz ją z łupinek, a następnie przekrój na połowę. Te połówki warzywa posiekaj na cienkie plastry, tzw. półksiężyce.
Podsmażanie cebuli
Na patelni rozpuść pięć łyżek masła. Kiedy tłuszcz będzie już mocno rozgrzany, wrzuć na niego cebulę. Powinieneś smażyć powoli cebulę do tego momentu, aż stanie się bardzo aromatyczna oraz szklista. Pamiętaj jednocześnie, iż wystarczy chwila nieuwagi, aby cebulę spalić, a wtedy nie będzie się już ona nadawała do użycia, gdyż będzie niesmaczna i gorzka, a my chcemy, by miała lekko słodkawy i delikatny smak.
Dodawanie tymianku i wina
Tymianek to przyprawa chętnie używana przez Francuzów, dlatego też nie bój się jej dodać i tutaj. Posyp cebulę łyżeczką tymianku i zamieszaj. Następnie dodaj do niej ¾ szklanki wina, a potem zmniejsz ogień. Duś cebulę w winie tak długo, póki ono nie wyparuje – ma jedynie nadać cebuli charakteru.
Gotowanie zupy
Cebulę podduszoną w winie przerzuć do garnka i zalej ją bulionem warzywnym lub wołowym. Teraz potrawa musi się gotować przez około 15 minut, aby wszystkie smaki się przeszły. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Przygotowanie grzanek
Podczas gdy zupa będzie się gotować, ty zabierz się za przygotowanie grzanek. Pokrój bagietkę na małe kawałki. Natrzyj czosnkiem, posmaruj odrobiną masła i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut.
Serwowanie
Gorącą zupę przelej do miseczek i posyp żółtym serem. Podawaj z grzankami. Smacznego!