Domowe batoniki owsiane z czekoladą
Domowe batoniki owsiane z czekoladą
Każdy od czasu do czasu potrzebuje czegoś słodkiego. Jednak gdy dba się o linię, jest to utrudnione i po batoniku, ciastku lub pasku czekolady ma się wyrzuty sumienia, że nie przestrzega się jadłospisu. Żeby zmniejszyć wyrzuty sumienia, a jednocześnie mieć smaczną przekąskę, warto przygotować batoniki owsiane z czekoladą. Są słodkie, smaczne i zdrowe.
Składniki na batoniki
Wykonanie batoników owsianych jest bardzo proste. Pierwszym krokiem jest zgromadzenie niezbędnych składników, do których należą:
* 400 g płatków owsianych,
* 125 g masła,
* 100 g gorzkiej czekolady,
* 70 g cukru,
* 50 g rodzynek,
* 1 łyżka miodu.
Dla urozmaicenia smaku można dodać również odrobinę posiekanych orzechów, żurawinę albo płatki migdałów. Im więcej dodatków, tym ciekawszy smak, jednak nie są one koniecznością, jeżeli woli się podstawową wersję smakołyku.Etap pierwszy
Do rondelka należy włożyć masło, miód i cukier, po czym rozpocząć podgrzewanie na wolnym ogniu, aż składniki połączą się w jedną całość. Najlepiej, aby cukier roztopił się w całości, bez pozostawiania drobnych kryształków w masie. Po dokładnym rozpuszczeniu się składników można zdjąć rondel z ognia, wsypać płatki owsiane, a następnie intensywnie zamieszać tak, żeby płatki były dokładnie powleczone słodką masą.
Etap drugi
Gdy pierwsze cztery składniki będą wymieszane, można posiekać lub zetrzeć czekoladę i dodać do płatków owsianych. Im drobniej będzie posiekana czekolada i im szybciej dodana, tym bardziej czekoladowy smak osiągną batony. Razem z czekoladą można dodać rodzynki oraz inne dodatki wedle uznania.
Etap trzeci
Po wymieszaniu wszystkich składników można przejść do przekładania masy do formy. Formę do pieczenia należy wyłożyć papierem lub pergaminem, a następnie przy pomocy drewnianej łyżki napełnić ją masą z owsianki. Warto mocno docisnąć ją do dna, po czym włożyć formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 – 30 minut.
Etap czwarty
Po wyjęciu formy z piekarnika należy pokroić jeszcze ciepłą masę na prostokąty albo kwadraty. Kiedy zastygnie, będzie to znacznie trudniejsze. Następnie odstawić do wystygnięcia. Gdy batoniki będą już całkiem zimne, można je podzielić, zawinąć w pergamin i przechowywać w pojemniku próżniowym.