Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na chrupiący obiad

Opiekun artykułu: mistrzyni
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na chrupiący obiad

Przepis na chrupiący obiad

Jeśli nie ma się dużego doświadczenia w gotowaniu, to wcale nie znaczy, że nie można eksperymentować oraz nieco ulepszać czy zmieniać potrawy, które już się wcześniej gotowało. Nawet osoba, która nie kwapi się do gotowania, może za pomocą małych trików przyrządzić zaskakujące oraz smaczne danie, niewymagające wcale wysiłku. Może danie to nie będzie kulinarnym odkryciem roku, ale z pewnością sprawdzi się jako niedzielny obiad. Poniżej znajdziesz przepis na chrupiące potrawy, które stworzą razem pyszną kompozycję.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

4 pojedyncze filety z kurczaka

płatki kukurydziane

2 jajka

1 kilogram ziemniaków

dwie łyżeczki przyprawy do pieczonych ziemniaków

oliwa z oliwek

kapusta pekińska mała

2 pomidory

1 żółta papryka

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

1 mały jogurt naturalny

2 ogórki małosolne

sól i pieprz

4 pojedyncze filety z kurczaka płatki kukurydziane 2 jajka 1 kilogram ziemniaków dwie łyżeczki przyprawy do pieczonych ziemniaków oliwa z oliwek kapusta pekińska mała 2 pomidory 1 żółta papryka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 mały jogurt naturalny 2 ogórki małosolne sól i pieprz
  • Przygotowanie ziemniaków

    Przygotowanie ziemniaków

    Na samym początku zajmiemy się chrupiącymi ziemniakami, ponieważ to one będą potrzebowały najwięcej czasu. Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w większą kostkę (może być na ćwiartki, jeśli ziemniaki są małe). Następnie wkładamy je do miski i posypujemy dwoma łyżeczkami przyprawy do pieczonych ziemniaków i zalewamy dwoma łyżeczkami oliwy z oliwek. Zapiekamy je na blaszce przez około 45 minut w temperaturze 200°C.

  • Przygotowanie surówki

    Kiedy ziemniaki będą się piec, ty zajmij się przygotowaniem surówki. Pokrój kapustę pekińską i wrzuć ją do miski. Dodaj do niej pokrojone ogórki, pomidory, paprykę oraz rozdrobniony czosnek. Z oliwy z oliwek, jogurtu naturalnego, soku z cytryny oraz cukru zrób dressing. Polej nim warzywa i całość wymieszaj.

  • Przygotowanie kotletów

    Przygotowanie kotletów

    Filety z kurczaka pozbawiamy wszelkich chrząstek oraz białych fragmentów tłuszczu, którego nikt, a już zwłaszcza dzieci, nie lubi. Następnie kroimy go w wąskie, ale długie paski, które szybko usmażą się na patelni (tzw. paluszki). W misce roztrzepujemy dwa jajka. Możemy dodać do nich dwie – trzy łyżki mleka. Doprawiamy porządnie solą oraz pieprzem. Następnie przygotowujemy panierkę. Zwykłe płatki kukurydziane kruszymy i wrzucamy do talerze. Obtaczamy w nich każdego paluszka uprzednio zanurzonego w masie jajecznej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

  • Serwowanie

    Ziemniaki, surówkę oraz kurczaka połóż na talerze. Smacznego!

Popularne tagi
  • imbir mielony
  • dania rybne
  • placek ze szpinakiem
  • hot-dog
  • dodatki do kotletów
  • sos koperkowy
  • marynata
  • składniki do nuggetsów
  • czekolada
  • słodkie śniadania
  • tosty
  • smaczny mazurek
  • syrop
  • przepis na placki z jajka
  • gruszki w cieście francuskim
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising