Advertising
Zakumaj.pl

Zaskakujący krem groszkowy na obiad

Opiekun artykułu: wikusiama
Zaskakujący krem groszkowy na obiad

Zaskakujący krem groszkowy na obiad

Groszek jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale pozwala na urozmaicenie wielu dań. Zazwyczaj dodaje się go do sałatek jarzynowych, jak również do potrawek z ryżu. Jednak poczciwy groszek, pełen błonnika i witaminy C, może być również idealną bazą do zupy. Oto ciekawy przepis, który pozwoli urozmaicić każdy obiad.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Pyszna zupa wymaga dobrych składników. W przypadku zupy groszkowej potrzebne są następujące produkty spożywcze:
    * 1 opakowanie groszku mrożonego,
    * 350 ml mleka,
    * 75 ml wody,
    * 2 łyżki soku z cytryny,
    * 1 łyżka oliwy z oliwek,
    * 1 łyżeczka mielonego chili,
    * 1/2 cebuli,
    * pieprz,
    * sól.

  • Pierwszy etap

    W średniej wielkości garnku rozgrzać oliwę. Cebulę obrać z łupinek i drobno posiekać, po czym wrzucić ją do garnka i zeszklić, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Do podsmażonej cebuli wrzucić groszek, bez wcześniejszego rozmrażania go, i wlać wodę. Przykryć garnek i zwiększyć ogień pod naczyniem. Gotować 10 – 15 minut, aż groszek stanie się miękki.

  • Trzeci etap

    Trzeci etap

    Gdy groszek zmięknie, dodać do wywaru mleko. Doprawić go pieprzem i solą. Zacząć mieszać i nie przerywając mieszania, doprowadzić do wrzenia.Garnek zdjąć z pieca i przelać zupę do miksera lub blendera. Zmiksować ją na gładką, jednolitą masę.

  • Czwarty etap

    Czwarty etap

    Zmiksowaną zupę wlać ponownie do garnka i znowu zagotować. Jeżeli krem wydaje się zbyt gęsty, można dodać odrobinę mleka, uważając, żeby nie przesadzić, gdyż zupa będzie zbyt wodnista.Doprawić całość chili i sokiem wyciśniętym z cytryny. Podgrzać mocno i od razu po przygotowaniu podawać.Krem z groszku najlepiej smakuje podawany z grzankami albo z delikatnym groszkiem ptysiowym.

Popularne tagi
  • kasza jęczmienna
  • zupa góralska
  • brokuły
  • mąka
  • orzeszki piniowe
  • menu
  • pomidorówka
  • bulion
  • jak zrobić zupę pieczarkową
  • zdrowa zupa
  • parmezan
  • przygotowanie zupy
  • zupa krem
  • święto
  • witamina c
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising