Zaskakujący krem groszkowy na obiad
Zaskakujący krem groszkowy na obiad
Groszek jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale pozwala na urozmaicenie wielu dań. Zazwyczaj dodaje się go do sałatek jarzynowych, jak również do potrawek z ryżu. Jednak poczciwy groszek, pełen błonnika i witaminy C, może być również idealną bazą do zupy. Oto ciekawy przepis, który pozwoli urozmaicić każdy obiad.
Niezbędne składniki
Pyszna zupa wymaga dobrych składników. W przypadku zupy groszkowej potrzebne są następujące produkty spożywcze:
* 1 opakowanie groszku mrożonego,
* 350 ml mleka,
* 75 ml wody,
* 2 łyżki soku z cytryny,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 1 łyżeczka mielonego chili,
* 1/2 cebuli,
* pieprz,
* sól.Pierwszy etap
W średniej wielkości garnku rozgrzać oliwę. Cebulę obrać z łupinek i drobno posiekać, po czym wrzucić ją do garnka i zeszklić, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką.
Drugi etap
Do podsmażonej cebuli wrzucić groszek, bez wcześniejszego rozmrażania go, i wlać wodę. Przykryć garnek i zwiększyć ogień pod naczyniem. Gotować 10 – 15 minut, aż groszek stanie się miękki.
Trzeci etap
Gdy groszek zmięknie, dodać do wywaru mleko. Doprawić go pieprzem i solą. Zacząć mieszać i nie przerywając mieszania, doprowadzić do wrzenia.Garnek zdjąć z pieca i przelać zupę do miksera lub blendera. Zmiksować ją na gładką, jednolitą masę.
Czwarty etap
Zmiksowaną zupę wlać ponownie do garnka i znowu zagotować. Jeżeli krem wydaje się zbyt gęsty, można dodać odrobinę mleka, uważając, żeby nie przesadzić, gdyż zupa będzie zbyt wodnista.Doprawić całość chili i sokiem wyciśniętym z cytryny. Podgrzać mocno i od razu po przygotowaniu podawać.Krem z groszku najlepiej smakuje podawany z grzankami albo z delikatnym groszkiem ptysiowym.