Przepis na kolorowe pączki
Przepis na kolorowe pączki
Im więcej pączków, tym lepiej, to naczelna zasada tłustego czwartku, kiedy pączki można jeść na śniadanie, obiad oraz kolację. Żeby nie ograniczać się jedynie do pączków z różą oraz ucieszyć dzieci, warto przygotować kolorowe smakołyki, które będą pięknie prezentować się na talerzu.
Przydatne składniki
Kolorowe pączki powinny być nieco mniejsze od tradycyjnych. Będzie można ich wtedy więcej zjeść oraz nadać im więcej barw. Jednak zanim przejdzie się do dekorowania, trzeba przygotować ciasto, do którego niezbędne są następujące składniki:
* 1/2 kg mąki pszennej,
* 1/4 l mleka,
* 4 łyżki cukru,
* 3 dag drożdży,
* 2 żółtka,
* 1 jajko,
* 80 ml oleju słonecznikowego,
* szczypta soli,
* dżem lub marmolada do nadziewania,
* olej do smażenia.
Poza elementami do ciasta należy przygotować także składniki do dekoracji, w tym:
* 20 dag cukru pudru,
* barwniki spożywcze,
* posypka kolorowa,
* pisak cukrowy.
Dodatkowo należy mieć pod ręką miskę oraz patelnię lub rondel do smażenia smakołyków.Etap pierwszy
Mąkę należy wsypać do miski i w środku zrobić dziurkę, do której należy wlać 1 – 2 łyżki podgrzanego mleka, pokruszyć drożdże oraz dodać 1 łyżeczkę cukru. Całość zamieszać i oprószyć mąką, a następnie pozostawić na 15 minut pod przykryciem, aby drożdże wyrosły. Gdy do tego dojdzie, dodać pozostałe składniki – cukier, resztę mleka, jajka, olej oraz sól, po czym wyrobić ciasto na gładką masę i znowu zostawić na 15 minut.
Etap drugi
Po wyrośnięciu ciasta należy rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy, a następnie wycinać z nich równe koła – można przy pomocy szklanki. Każdy krążek należy układać na blasze, również posypanej mąką, w równych odstępach, a następnie pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Pączki można nadziewać marmoladą lub dżemem przed albo po upieczeniu przy pomocy strzykawki lekarskiej.
Etap trzeci
Wyrośnięte ponownie pączki należy smażyć na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony, aż nabiorą brązowego koloru. Po usmażeniu odkładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. W tym czasie cukier puder zmieszać z 4 – 5 łyżkami wody oraz wybranym barwnikiem. W zależności od tego, ile się ich posiada, można przygotować kilka miseczek. Ostudzone pączki moczyć w lukrze lub smarować nim z wierzchu, a następnie ozdabiać według uznania posypkami albo pisakami cukrowymi.