Advertising
Zakumaj.pl

Smaczne i słodkie ciasteczka z czekoladą

Opiekun artykułu: gumienny
Smaczne i słodkie ciasteczka z czekoladą

Smaczne i słodkie ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka z kawałkami czekolady to jeden z bardziej lubianych przysmaków, często kupowany w kawiarniach, często wybierany w sklepach. Jednak zamiast zdawać się na kupne ciastka, które mogą być dobre lub nie, warto zdecydować się na samodzielne przygotowanie podwieczorku. Przepis jest prosty, a ciasteczka przepyszne.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Najważniejszym krokiem przy przygotowywaniu ciastek jest zebranie niezbędnych składników. Są nimi:
    * 250 g mąki pszennej,
    * 120 g masła,
    * 80 g cukru,
    * 50 g orzechów włoskich,
    * 1 jajko,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1 tabliczka gorzkiej czekolady.
    Zamiast gorzkiej czekolady w tabliczce można użyć czekoladowych groszków. Są one zazwyczaj dostępne jedynie w sklepach internetowych, do tego w dużych torebkach. W związku z tym, jeżeli planuje się częste pieczenie ciastek, warto w zainwestować w czekoladowy groszek; jeżeli ma to być okazyjne, lepiej pozostać przy czekoladzie w tabliczce.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Na początku warto przygotować dodatki. Czekoladę pokroić na drobne kawałki. Tak samo postąpić z orzechami. Żeby nie kłopotać się wyciąganiem ich ze skorupek, najlepiej kupić już obrane i tylko posiekać je na mniejsze kawałki.

  • Drugi krok

    Miękkie masło należy przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć na puszystą masę tak, aby nie było widać drobinek cukru. Dodać do masy jajko i znów ucierać – można mikserem lub blenderem. Następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej, pachnącej masy. Na koniec dodać czekoladę oraz orzechy i wymieszać, tym razem nie mikserem, ale łyżką.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Z gotowej masy można rozpocząć formowanie niewielkich kul, które następnie należy układać na blasze do pieczenia. Najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia, żeby ciastka nie przywierały. Każdą kulkę należy spłaszczyć i zachować odstęp pomiędzy jedną a drugą. W czasie pieczenia nieco się rozpłyną. Gdy blacha jest już pełna można włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka powinny piec się 10 – 15 minut, aż przybiorą złocistego koloru.Po wyjęciu z piekarnika można je ostudzić, a następnie zajadać. Nie wymagają podawania ich z dodatkową posypką lub lukrem, jednak dobrze smakują w towarzystwie mocnej, aromatycznej herbaty albo mleka.

Popularne tagi
  • przygotowanie kremu rabarbarowego
  • pomarańczowa posypka
  • śmietana kremówka
  • białko
  • dekorowanie ciastek
  • batoniki
  • babeczki
  • przepis na morele nadziewane
  • łatwy przepis na kremówkę
  • bakalie
  • ciasteczka z jagodami
  • produkty spożywcze
  • danie
  • kolorowe pączki
  • budyń z torebki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising