Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na sałatkę makaronową z brokułami i szynką

Opiekun artykułu: kowalh
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 45 min.
Przepis na sałatkę makaronową z brokułami i szynką

Przepis na sałatkę makaronową z brokułami i szynką

Sałatki to dania, które mogą być jednocześnie przystawkami, dodatkami do obiadu, śniadaniami, a także samodzielnymi potrawami, jeśli są wystarczająco pożywne. Z pewnością sałatki przygotowane na bazie makaronu można zaliczyć do tej ostatniej grupy. Makaron bowiem dostarczy nam wystarczającej ilości węglowodanów, abyśmy poczuli się pełni oraz najedzeni. Poniżej znajdziesz przepis na prostą, ale naprawdę smaczną sałatkę, którą możesz postawić również na świąteczny stół. Dodatek majonezu sprawia, iż sprawdza się ona idealnie jesienią i zimą, kiedy potrzebna nam jest większa ilość kalorii.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 duży brokuł

150 g (waga przed gotowaniem) makaronu farfalle (możesz użyć także innego)

2 małe papryki lub połówki dużych (czerwona i żółta)

1 puszka kukurydzy konserwowej

200 g dobrej jakości szynki

majonez

jogurt naturalny

ketchup pikantny

sól i pieprz

1 duży brokuł 150 g (waga przed gotowaniem) makaronu farfalle (możesz użyć także innego) 2 małe papryki lub połówki dużych (czerwona i żółta) 1 puszka kukurydzy konserwowej 200 g dobrej jakości szynki majonez jogurt naturalny ketchup pikantny sól i pieprz
  • Gotowanie makaronu

    Gotowanie makaronu

    Makaron farfalle (kokardki) ugotuj zgodnie z instrukcją, którą masz podaną na opakowaniu. Pamiętaj, aby go nie przegotować, wówczas zrobi się za miękki i zacznie się rozpadać. Najlepiej, gdyby był al dente, gdyż i tak potem jeszcze trochę zmięknie od sosu. Możesz użyć innego rodzaju makaronu, ale ten bardzo ładnie prezentuje się w sałatce. Warto wykorzystać ofertę sklepów i kupić makaron barwiony.

  • Gotowanie brokułu

    Przygotowanie dodatków do sałatki rozpoczniemy od gotowania brokułu. Najpierw dobrze go umyj, a następnie podziel na małe różyczki.

    Nastaw wodę w garnku i posól ją odrobinę. Następnie doprowadź ją do wrzenia i dopiero wówczas wrzuć różyczki. Pamiętaj, że brokuł podzielony na części nie powinien gotować się dłużej niż pięć minut. Po tym czasie wylej go na durszlak oraz odcedź. Potem przelej go delikatnie zimną wodą i pozostaw do wyschnięcia oraz wystygnięcia.

  • Przygotowanie pozostałych składników

    Puszkę kukurydzy konserwowej otwórz, a następnie odcedź całą zalewę. Dobrej jakości szynkę pokrój w dość dużą kostkę. Paprykę czerwoną i żółtą również pokrój, ale nieco drobniej niż szynkę.

  • Przygotowanie sosu

    Przygotowanie sosu

    Do miski wrzuć pięć łyżek zwykłego jogurtu naturalnego oraz trzy łyżki majonezu (możesz użyć także light albo delikatnego). Następnie dodaj trzy łyżki ketchupu pikantnego. Całość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

  • Mieszanie składników

    Mieszanie składników

    Odcedzony i zimny makaron wrzuć do miski. Następnie dorzuć pozostałe składniki: szynkę, paprykę, kukurydzę oraz brokuł. Przemieszaj wszystko ze sobą, aby dodatki rozprowadziły się równomiernie pomiędzy makaronem. Następnie stopniowo dodawaj sos, aby przypadkiem nie dodać go za dużo. Jeszcze raz całość wymieszaj. Przed podaniem schłodź w lodówce przez godzinę lub dwie. Smacznego!

Popularne tagi
  • migdały
  • papryka czerwona
  • tymianek
  • sałatka z kurczakiem
  • fasola
  • sałatka z marchewki
  • podwieczorek
  • kuchnia grecka
  • sałatka z fasolki szparagowej
  • nos
  • sałatka ze szpinakiem i żurawiną
  • zdrowy jadłospis
  • cebulka
  • sałatka z kalafiora
  • ananas
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising